themabijeenkomst privatisering marktwerking interessant

Op dinsdagavond 26 maart heeft het Lokaal Netwerk ZW Drenthe – NW Overijssel een bijeenkomst over het thema privatisering / marktwerking georganiseerd in Dorpshuis De Havezate in de Wijk (gemeente De Wolden). Na de opening en het welkomstwoord van de voorzitter van het netwerk Jan Gelderloos werden de ongeveer 40 aanwezigen eerst geïnformeerd door de inleiders Mark van Weegberg (bestuur FNV, lid SER) en Eddy Veenstra (directeur RENDO) over de achtergronden.

 

 

Mark van Weegberg ging in op de visie marktwerking van FNV. Er gaat veel mis door de marktwerking en privatisering. Veel taken die vroeger door de overheid werden uitgevoerd (warmtenetten, zorg, kinderopvang) zijn nu overdragen aan marktpartijen. Het idee was de kosten te verlagen en de taken efficiënter te organiseren. Inmiddels blijkt dat dit niet wordt bereikt en vraagtekens worden gezet bij de kosten/kwaliteit van het werk, het naleven van arbeidsvoorwaarden en de werkdruk voor de medewerkers. De SER heeft onlangs advies uitgebracht aan de regering en hierin wordt geconstateerd dat nu te lang geleund is op de publieke sector, inmiddels verdwijnt geld naar buitenlandse durfinvesteerders. Werknemers en klanten betalen de rekening, het is volgens FNV daarom beter te stoppen met de privatisering en marktwerking en taken weer terug te brengen naar de overheid of bijvoorbeeld cooperaties.

 

 

Eddy Veenstra gaat in op RENDO. In 2011 heeft de regering besloten dat distributie en levering van energie door afzonderlijke bedrijven moeten plaatsvinden. Het leveringsbedrijf van RENDO is daarna voor 80 miljoen verkocht aan ENGIE. Dit bedrag is naar de aandeelhoudende gemeenten overgemaakt.  Het distributiebedrijf is overgebleven en werkt volgens de regelgeving, doet dit efficiënt en kan hierdoor de aandeelhoudende gemeenten jaarlijks winst uitkeren. In de CAO zijn goede afspraken gemaakt en RENDO volgt deze. Eddy geeft aan dat de marktwerking naar zijn mening heeft gewerkt, al kan het op onderdelen zijn doorgeschoten (hij noemt glasvezel – veel aanbieders met een eigen netwerk).

Daarna volgt na een korte pauze de door Andries Ophof (bekend van RTV Drenthe) geleide forumdiscussie. Hieraan nemen naast de heren Veenstra en Van Weegberg, de heren Marijn van de Gaag (CAO onderhandelaar openbaar vervoer FNV) en Mark Turksma (wethouder gemeente De Wolden) deel. Tijdens de discussie wordt ingegaan op het niet goed werkende openbaar vervoer, de zorg, de woningbouw, de woningcoöperaties  en de energievoorziening. De kosten en controle op de uitvoering kunnen niet meer door de overheid worden bewaakt. Tussen de heer Veenstra en een aantal andere forumleden bleek verschil van inzicht te bestaan over of en hoe het anders moet.

De wethouder van de gemeente De Wolden vindt dat voortaan veel taken anders moeten worden georganiseerd. Dit kan door taken over te brengen van privaat naar publiek. Overigens geeft hij wel aan dat dit niet allemaal door de gemeente kan worden opgepakt, maar provincie of lokale initiatieven zijn ook een optie. FNV denkt dat het zeker anders moet en kan, bijvoorbeeld door taken terug te halen naar de overheid of naar bijvoorbeeld een coöperatie over te brengen. Om dit proces op gang te brengen is het nodig om te zorgen dat het anders kan via informatie en bewustwording bij gebruikers van de diensten. Na diverse vragen wordt de avond tegen 22.15 uur afgesloten door de voorzitter, hij bedankt de aanwezigen en de leden van het forum voor hun inbreng.

 

Een uitgebreid verslag van de themabijeenkomst wordt via een link nog toegevoegd aan deze pagina. 

 

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙